czesciagd.edu.pl

Garść porad odnośnie konserwacji ekspresów kapsułkowych

Ekspres podczas pracy wykorzystuje gorącą wodę pod dużym ciśnieniem oraz ma do czynienia z produktami takimi jak kawa czy mleko, dlatego też zanieczyszczenia takie jak kamień, tłuszcz czy pozostałości po kawie należy zaliczyć do normalnych problemów tego urządzenia. Zanieczyszczone przewody znacznie obniżają wydajność ekspresu, psują smak kawy oraz nadmiernie obciążają podzespoły.
Na szczęście ekspresy kapsułkowe, na przykład Tassimo czy Nespresso, są urządzeniami bardzo uproszczonymi pod tym względem: kawa nie ma praktycznie kontaktu z podzespołami, ekspresy nie posiadają także z reguły wewnętrznego pojemnika na mleko. Dzięki temu wystarczy regularnie dbać o czystość dyszy i komory na kapsułkę.

Odkamienianie

Uproszczony system pozwala na uniknięcie kontaktu podzespołów z kawą, co znacznie ogranicza zanieczyszczenie podzespołów. Pozostaje jednak osad wapienny, regularnie gromadzący się na wszystkich elementach, począwszy od zbiornika na wodę i na dyszy skończywszy. Odkamienianie przeprowadzać należy regularnie, mniej więcej raz na dwa miesiące. Niektóre nowsze modele same sygnalizują potrzebę odkamieniania za pomocą mrugających lampek kontrolnych.

Poniżej przykładowy proces dokładnego odkamieniania i przepłukiwania na przykładzie ekspresu Tassimo.