czesciagd.edu.pl

Czyszczenie ekspresów do kawy

Ekspres do kawy – niezależnie jakiej firmy i jakiego typu – wymaga regularnego czyszczenia. Niektóre z obecnie produkowanych urządzeń posiadają funkcję czyszczenia za wciśnięciem jednego przycisku, inne potrafią samodzielnie rozpocząć przedmuchiwanie dyszy gorącą parą. Jednakże są to raczej funkcje pomagające w czyszczeniu ręcznym niż kompletnie je zastępujące. Zanieczyszczenia gromadzą się nie tylko w przewodach i dyszach urządzenia, sam zaś ekspres nie jest w stanie ocenić, czy przeprowadzone automatycznie czyszczenie wystarczy. Dlatego też powinniśmy pamiętać o regularnej samodzielnej konserwacji urządzenia zgodnie z poniższymi wskazówkami.

Czyszczenie bloku zaparzacza

Blok zaparzacza znajduje się wewnątrz obudowy – by dostać się do bloku, otwieramy klapę umieszczoną z boku ekspresu. Resztki kawy oraz fusy niejednokrotnie wypadają z bloku, zbierając się wewnątrz obudowy – koniecznie należy je regularnie usuwać. Gromadzące się resztki kawy w połączeniu z wilgocią oraz temperaturą są idealnym środowiskiem do rozwoju grzybów i bakterii oraz dostają się do ruchomych elementów urządzenia, powodując awarie mechaniczne oraz zwarcia. Blok zaparzacza z reguły można wyciągnąć, odbezpieczając blokadę mechaniczną. Następnie cały blok opłukujemy dokładnie pod bierzącą wodą. Po umyciu i wytarciu element możemy zamontować z powrotem w ekspresie. Zaleca się czyścić blok regularnie, najlepiej co tydzień.

Czyszczenie spieniacza

Po każdej przyrządzonej kawie z mlekiem w końcówce do spieniania gromadzą się resztki mleka. Jak łatwo się domyślić, kawa z zepsutym mlekiem w postaci serka lub maślanki niekoniecznie musi przypaść do gustu. Aby uniknąć takiej sytuacji, spieniacz należy czyścić regularnie - najlepiej co trzy dni.

W zależności od modelu istnieją różne metody czyszczenia spieniacza:

Po każdym czyszczeniu warto także zajrzeć do samego spieniacza – w razie zaobserwowania jakichkolwiek osadów, których nie usunął proces czyszczenia, spieniacz czyścimy pod bierzącą wodą z kranu.

Czyszczenie rurek

Wewnętrzne przewody i rurki ekspresu regularnie przepuszczają duże ilości wody i kawy. Regularnie osadzające się zanieczyszczenia to głównie pozostałości po kawie i osady wapienne. By dokładnie wyczyścić i zdezynfekować wewnętrzne elementy ekspresu, używamy odpowiednich tabletek czyszcząco – dezynfekujących lub (w niektórych modelach) płynu do czyszczenia podzespołów.

Tabletkę czyszczącą lub płyn aplikujemy, zależnie od modelu, do pojemnika na wodę lub szufladki na kawę zmieloną. Wciskamy odpowiedzialny za czyszczenie przycisk na panelu ekspresu. W niektórych starszych modelach pozbawionych funkcji czyszczenia można wybrać opcję przyrządzenia dużej kawy. Urządzenie wypłucze wszekie zanieczyszczenia do podstawionego naczynia.

Odkamienianie

Samo czyszczenie wewnętrznych elementów ekspresu to nie wszystko. Po każdym czyszczeniu ekspresu powinniśmy urządzenie także odkamienić. Osadzający się kamień drastycznie zmniejsza przepustowość rurek, w skrajnych przypadkach doprowadzając do trwałego uszkodzenia mechanicznego podzespołów. Do odkamieniania używamy dedykowanych odkamieniaczy w tabletkach lub w płynie. Na jedno odkamienianie wystarczą zazwyczaj dwie tabletki lub jedna nakrętka (czyli około 100ml) płynu. Preparat, po wcześniejszym usunięciu filtra wody,aplikujemy do pojemnika na wodę wraz z 500ml wody. Na panelu sterowania wybieramy opcję "czyszczenie" lub "duża kawa". Urządzenie wypłucze zanieczyszczenia do podstawionego naczynia.

Domowe sposoby na czyszczenie ekspresu

Zamiast używania dedykowanych, niejednokrotnie kosztownych preparatów odkamieniających możemy użyć także sprawdzonego, domowego sposobu na osady wapienne – octu. Należy jednak pamiętać, że o ile ocet doskonale poradzi sobie z kamieniem, to w przypadku resztek kawy, zanieczyszczeń z mleka i zagrożeń mikrobiologicznych w postaci bakterii i wirusów może już nie być tak dobrze. Dlatego też sposób ten polecam stosować jako rozwiązanie awaryjne, gdy zabraknie nam preparatów czyszczących tuż przed ważnym spotkaniem biznesowym.

Gotowy roztwór czyszczący w składzie jednej szklanki octu i dwóch szklanek wody wlewamy do pojemnika na wodę. Uruchamiamy ekspres, wybierając opcje dla standardowego czyszczenia (funkcja "czyszczenie" lub "duża kawa"), odczekujemy chwilę i wyłączamy ekspres na piętnaście minut. W ten sposób roztwór rozpuści osady wapienne oraz namoczy zanieczyszczenia. Po piętnastu minutach uruchamiamy ekspres i wypłukujemy pozostałości roztworu i zanieczyszczenia.

Zakończenie czyszczenia

Po każdym czyszczeniu wymagającym użycia preparatów chemicznych konieczne jest przepłukanie podzespołów ekspresu w celu usunięcia wszelkich pozostałości związków chemicznych. Płukanie najlepiej przeprowadzić dwukrotnie. Proces płukania wykonujemy, uruchamiając ekspres i wybierając opcję przygotowania kawy. Oczywiście przed przepłukiwaniem nie uzupełniamy zasobnika na kawę.