czesciagd.edu.pl

Domowe sposoby na czyszczenie komory piekarnika

Wnętrze piekarnika ma regularny kontakt z przypalonymi pozostałościami potraw. Większość z tych zanieczyszczeń ląduje na dnie komory, lecz tłuszcz bryzgający podczas pieczenia mięsa potrafi pokryć także ściany komory. Zalegające zanieczyszczenia wydzielają nieprzyjemny zapach, a po pewnym czasie zaczynają gnić. Brzmi nieprzyjemnie? Wystarczy regularnie czyścić komorę za pomocą poniższych wskazówek, a problem zniknie.

Regularna pielęgnacja

Po każdym skorzystaniu z piekarnika dokładnie czyścimy wykorzystane blachy lub ruszt. Wydaje się to oczywiste, ale nie zawsze mamy na to ochotę lub czas. Mimo wszystko jedna lepiej poświęcić pięć minut po smażeniu niż pół godziny przed następnym skorzystaniem z piekarnika.
Blachy i ruszt czyścimy za pomocą ciepłej wody i płynu do mycia naczyń. Świeży tłuszcz powinien schodzić bez większych problemów, a w usuwaniu przypieczonych fragmentów pomoże nam zwykła szpachelka. Do czyszczenia blach nie używamy tzw. druciaków! Niektóre blachy pokrywane są teflonem lub inną warstwą utrudniającą przyleganie, druciana szczotka to najprostszy sposób na kompletne zniszczenie powłoki.
Do czyszczenia blach możemy wykorzystywać zarówno płyn do mycia naczyń, jak i profesjonalne preparaty czyszczące. Tak samo skuteczne są jednak rozwiązania domowe: ocet, mieszanka sody z wodą lub w ostateczności amoniak.

Czyszczenie komory piekarnika

Komorę piekarnika czyścimy na zimno. Jeżeli nasz piekarnik wyposażony jest w funkcję termoobiegu, możemy wstawić do pustej komory misę z wodą i włączyć obieg. Zwilżymy w ten sposób zanieczyszczenia w całej komorze, co znacznie ułatwi czyszczenie.
Komorę czyścimy z dbałością o szczegóły. Przecieramy wszystkie zakamarki, włącznie z sufitem komory oraz kratką obiegu powietrza. Każde ominięte zanieczyszczenie stanie się źródłem nieprzyjemnego zapachu, a na wszelkich pozostawionych zabrudzeniach będą się osadzać nowe, warstwa po warstwie.

Do czyszczenia komory możemy wykorzystać: