czesciagd.edu.pl

Czyszczenie i pielęgnacja lodówki

Przydatne porady i wskazówki

Lodówka jest urządzeniem służącym do przechowywania żywności oraz utrzymywania pożywienia w stanie zdatnym do spożycia przez czas dłuższy niż w temperaturze pokojowej. Dlatego też utrzymanie higieny urządzenia jest bardzo istotne - szczególnie dla rodzin z małymi dziećmi. Wszelkie gromadzące się zanieczyszczenia nie tylko obniżają estetykę, ale są potencjalnym źródłem grzybów, wirusów i bakterii. Urządzenie zanieczyszczone, z pozatykanymi brudem i złogami lodu wlotami powietrza i odpływem, nie będzie działało poprawnie.

Usuwanie zanieczyszczeń

Zapach ryby, przeterminowanego sera czy zepsutych jajek potrafi przesiąknąć praktycznie każdą potrawę. Pozbycie się uporczywego zapachu wymaga zaplanowanych działań. Pamiętajmy, że złogi lodu także przesiąkają nieprzyjemnym zapachem, a podczas topnienia zapach wydziela się z lodu. Źródłem nieprzyjemnych zapachów mogą być także pozostałości potraw zamrożone w lodzie lub pozostawione w zakamarkach lodówki.

Po opróżnieniu lodówki ze wszystkich produktów użyj skrobaka do usunięcia wszystkich złogów lodu. Możesz także użyć preparatów do rozpuszczania lodu - pomogą w miejscach trudno dostępnych. Po usunięciu lodu wyczyść wnętrze lodówki szmatką z preparatem odkażającym. Pamiętaj także o drzwiach - balkoniki możesz umyć w zmywarce. Po wyczyszczeniu komory użyj przetykacza oraz kolejno płynu do rozpuszczania złogów lodu i preparatu odkażającego do wyczyszczenia kanału odpływowego.

Do usuwania zapachów możesz także użyć zwykłego octu lub kwasku cytrynowego. Wstaw roztwór jednego lub drugiego w otwartym pojemniku do komory lodówki, po czym namoczoną roztworem ścierką przetrzyj wszystkie powierzchnie. Ocet polecam wyłącznie do usuwania najbardziej uporczywych zapachów, gdyż sam ma nieprzyjemny zapach.